EMPA uitwisseling

Studeer binnen het EMPA Netwerk! Studenten van de masters Public Administration en de Management van de Publieke Sector kunnen in het buitenland studeren via de EMPA uitwisseling.

Over EMPA

Het EMPA consortium is opgericht in 1990-1991 als één van de eerste baanbrekende uitwisselingsprogramma’s voor masterstudenten Bestuurskunde. Het EMPA netwerk is een samenwerkingsverband dat studenten een unieke ervaring biedt, met een geïntegreerd studieprogramma op het hoogste niveau voor studenten die geïnteresseerd zijn in Bestuurskunde. Studenten kunnen zich inschrijven voor het programma van hun keus bij één van de universiteiten en gratis een semester studeren bij één van de andere partners binnen het netwerk. Bij het succesvol afronden van de cursus krijgt de student een uniek EMPA certificaat die door beide universiteiten zal worden getekend. Let er wel op dat alle studiepunten extracurriculair zijn. Je kunt er géén onderdelen van de master mee vervangen.


Collegegeld, financiering en huisvesting

Gedurende de uitwisseling moet je als student geregistreerd staan bij Universiteit Leiden. Je hoeft dan geen collegegeld aan de gastinstelling te betalen, maar wel aan Universiteit Leiden. De tijd in het buitenland wordt meegerekend in de totale studieduur. Houd er rekening mee dat de verantwoording voor het tijdig aanvragen van een studiebeurs bij de student ligt.

 • Vaak is het mogelijk om een studiebeurs aan te vragen. Informatie hierover vindt je op de website voor studeren in het buitenland. Houd er rekening mee dat de verantwoording voor het tijdig aanvragen van een studiebeurs bij de student ligt.
 • Je kan daarnaast contact opnemen met DUO voor een OV-vergoeding tijdens jouw verblijf in het buitenland.
 • Soms is het ook nog mogelijk je kamer te onderverhuren via ROOFS of HousingAnywhere. Dit is geen optie wanneer je kamer een van Universiteit Leiden huurt!

Vereisten

 • De motivatiebrief: Een brief waarin jij aangeeft waarom je voor het EMPA programma hebt gekozen. Deze brief moet 400-500 woorden bevatten, in het Engels zijn geschreven en het volgende onderwerp behandelen: Verklaar de redenen waarom je gekozen hebt voor het EMPA programma. Overtuig het instituut van het feit dat je de intellectuele capaciteiten en persoonlijke vaardigheden bezit om een waardige kandidaat en vertegenwoordiger te zijn van ons instituut bij onze partner universiteit.
 • Interview over jouw beweegredenen: Na het ontvangen van de motivatiebrief, word je uitgenodigd voor een kort gesprek met de coördinator van het EMPA programma op ons instituut.
 • Een bewijs van voldoende vaardigheid in het Engels: Een IELTS-test niveau van tenminste een 7.0 of een TOEFL score van tenminste 600/250/100, gekenmerkt door een geschikte test. Aan deze eis hoeft niet te worden voldaan als je jouw onderwijs hebt afgerond in Canada, de VS, het VK, Ierland, Nieuw-Zeeland of Australië, of een internationaal baccalaureaat.
 • Voor vertrek moeten alle cursussen bij ons instituut zijn afgemaakt en moet de student een scriptievoorstel hebben ingeleverd dat is goedgekeurd.

Aanvraag

Als je wilt solliciteren, dien je dit te doen via het online aanvraagformulier. Dit is mogelijk vanaf 1 januari tot en met 21 februari als je in de herfst in het buitenland wil gaan studeren. Als je in het buitenland gaat studeren in de lente, is aanmelden alleen mogelijk vanaf 1 augustus tot en met 21 september.  Neem daarbij wel in overweging dat studeren in het buitenland in de lente niet altijd een optie is.

Bij het aanmelden moeten de volgende documenten worden geüpload:
1. Een gecertificeerd transcript (Dit is je officiële cijferlijst in het Engels en deze is te verkrijgen via het Onderwijs Service Centrum.
2. Een motivatiebrief: Een brief waarin je aangeeft waarom je in het buitenland wil gaan studeren en waarom je deze universiteiten hebt gekozen.
3. Een bewijs van voldoende vaardigheid in het Engels: Een IELTS-test niveau van tenminste een 7.0 of een TOEFL score van tenminste 600/250/100, gekenmerkt door een geschikte test. Aan deze eis hoeft niet te worden voldaan als je jouw onderwijs hebt afgerond in Canada, de VS, het VK, Ierland, Nieuw-Zeeland of Australië, of een internationaal baccalaureaat. Mocht je dit bewijs nog niet in bezit hebben, geef dan een schatting van wanneer je de resultaten gaat ontvangen.

Partners

 • Université de Genève
 • Katholieke Universiteit Leuven
 • Université Catholique de Louvain
 • Tallinn University of Technology
 • Institut d’études Politiques de Paris
 • University of Vaasa
 • Institut d’Études Politiques Lyon
 • Corvinus University Budapest
 • Deutsche Hochschule für Verwaltungswissenschaften Speyer
 • Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Universiteit van Ljubljana

Meer informatie

Lees meer over de partners in het EMPA pamflet
Studiebeurzen en fondsen

Laatst Gewijzigd: 13-10-2016