Interview nieuwe Dean University College: "Work hard, have fun, make a difference!"

Met ingang van 1 juli is prof. dr. Judi Mesman de nieuwe Dean van het Leiden University College (LUC). Mesman is hoogleraar Diversiteit in opvoeding en ontwikkeling en wetenschappelijk directeur van het Instituut Pedagogische Wetenschappen. Benieuwd naar haar plannen voor het University College, of wil je weten wat haar grootste droom is en waar ze het meest van heeft geleerd? Je leest het hier!

Je maakt een overstap van Pedagogische Wetenschappen naar het University College. Vanwaar deze keuze?

Na 15 jaar bij Pedagogische Wetenschappen was ik toe aan iets nieuws. Mijn werk richtte zich in de afgelopen jaren al steeds meer op maatschappelijke thema’s die verder reiken dan de pedagogiek (zoals gendergelijkheid,  relaties tussen verschillende bevolkingsgroepen) en ik wilde die brede interesses graag een passende plek geven. Toen ik hoorde dat men op zoek was naar een nieuwe dean voor het LUC heb ik natuurlijk eens goed op de website gekeken naar de doelen en het programma van LUC. En daar was ik meteen heel enthousiast over. Het thema "global challenges" spreekt me heel erg aan, net als het internationale karakter van de opleiding (studenten en staf) en de intensieve onderwijsformule. Eigenlijk wilde ik me het liefst meteen inschrijven als student, want de vakken lijken me allemaal ontzettend interessant! En de staf die dat mooie multidisciplinaire programma doceert, leek me ook een leuke club mensen om mee te werken.


Wat denk je dat het LUC je te bieden heeft?

Een meer diverse staf- en studentenpopulatie dan ik tot nu toe gewend ben en dat geeft vaak weer veel mogelijkheden tot nieuwe inzichten en mogelijkheden om thema’s vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Dat is altijd heel leerzaam en inspirerend.

En andersom: wat denk jij dat je het LUC te bieden hebt?

Ik hoop iets bij te dragen aan het onderwijs door het thema jeugd een plek te geven. Zoals ik altijd zei: grote maatschappelijke uitdagingen beginnen vrijwel allemaal in essentie in de jeugd. Het lijkt me leuk om met dit thema als docent bij te dragen aan het LUC programma. Ook zou ik graag met de staf meedenken over mogelijkheden om onderzoek wat meer een plek te geven in het LUC en natuurlijk vooral goed luisteren naar wat de staf zelf aangeeft dat ze nodig hebben van een nieuwe dean.

Wat voor plannen heb je voor het LUC?

Ik leer graag eerst het LUC (staf en studenten) beter kennen voordat ik concrete plannen ga bedenken. Ik ben daar nieuw en de mensen die daar al langer rondlopen, hebben vast allemaal goede ideeën. En als ik zelf meer ervaring heb als dean kan ik pas echt goed inschatten wat goed zou zijn voor het LUC.

Hoe kijk je aan tegen het afwijkende karakter van het LUC ten opzichte van de rest van de universiteit?

Zoals ik zei ben ik toe aan een nieuwe werkomgeving en als iets me duidelijk is geworden dan is het wel dat het LUC écht anders is dan wat ik gewend ben. Daar kijk ik enorm naar uit!

Er wordt vaak gesproken over “the LUC bubble”. Hoe denk jij daarover?

Leiden University College

Leiden University College

Ja, daar heb ik over gehoord. Ik moet dat denk ik nog meer zelf ervaren om daar iets zinnigs over te zeggen. Wel heb ik begrepen dat er al veel mooie initiatieven zijn om ook uit de bubble te stappen en dat die heel positief worden ontvangen!


Het LUC biedt extra uitdagingen voor excellente studenten. Wat is jouw drijfveer om tot de top te behoren?

Dat is voor mij geen drijfveer op zich. Ik vind gewoon heel veel dingen interessant en leuk om te doen en daardoor neem ik altijd veel verschillende taken en werkzaamheden op me waar ik meestal alleen maar meer energie van krijg. Dat mijn werk ook gewaardeerd wordt in mijn eigen organisatie en in de bredere wetenschappelijke wereld is een mooie bonus!

Waar heb je het meest van geleerd?

Van verschillende ervaringen leer je heel verschillende dingen. Er is er niet één die ik kan noemen als de meest leerzame. Het doen van onderzoek is altijd leerzaam, het leiden van een instituut met 180 medewerkers is heel leerzaam, maar ook het opvoeden van drie kinderen en vrijwilligerswerk in de vluchtelingenopvang reken ik tot belangrijke ervaringen waarvan ik veel heb geleerd. Iets wat de meeste leerzame ervaringen gemeen hebben is dat ze je iets leren over de enorme diversiteit aan mensen en menselijk gedrag en hoe die diversiteit mede bepaald wordt door de achtergrond en huidige omstandigheden van mensen. Deze interesse in menselijk gedrag en de drijfveren daarachter is ook meteen de achtergrond van mijn keuze voor de gedragswetenschappen die ik als student maakte. 

Wat is je grootste droom, wat zou je graag bereiken?

Ik heb niet één grote droom. Ik ben al dik tevreden met het vooruitzicht van een nieuwe inspirerende functie waarin ik de kans krijg om te doen wat ik het leukst vind (in willekeurige volgorde): onderwijs, onderzoek en het bijdragen aan een prettig en productief werkklimaat.

Welke wijze les zou je aan studenten willen meegeven?

Work hard, have fun, make a difference!

Laatst Gewijzigd: 01-06-2016